Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

Mateřství nebo kariéra?

Home » Články » Mateřství nebo kariéra?

Mateřství a/nebo kariéra? Jak jdou tyto dvě role dohromady? Musi ženy volit mezi nima, nebo se dá najit přijatelný kompromis?
Přesně to bylo tématem naší dnešní konference v Poslanecké sněmovně, kterou jsem zaštítila.
Jde o téma, které se netýká jen rodičů, ale troufám si tvrdit, že úplně celé společnosti. Často se mluví o problému nízké porodnosti, ale udělali jsme dost pro to, aby se zvýšila?
Často to mohou být právě malé, ale důležité kroky, které pomohou jak porodnosti, tak i snazšímu návratu rodičů do „pracovního procesu“. Ať už jde o podporu částečných úvazků, možnost home office, ale také výstavba škol a školek, což je téma, kterému se věnuji dlouhodobě.
Děkuji Michaele Marksové, ředitelce institutu Solvo, Danielu Prokopovi, řediteli PAQ Research a členovi NERVu, Vladimíru Hornovi, řediteli Odboru pracovně právní legislativy MPSV, Ireně Moozové, zástupkyni generální ředitelky pro spravedlnost a spotřebitele EK, Johaně Jonákové, ředitelce Gender Studies, Kristýně Cejnarové, ředitelce Mumdoo, Martině von Terzi a Miroslavu Zámečníkovi, ekonomovi a novináři, za jejich podnětné příspěvky do diskuze a vám všem, kteří jste přišli.
Máme spoustu příkladů dobré praxe ze zahraničí, máme spoustu dat a máme se od čeho „odpíchnout“. A proto věřím, že dnešním setkáním toto téma neusíná. Naopak. Budu se mu i nadále spolu s vámi věnovat. Protože na někdy klopotné cestě k rovnoprávnému postavení žen potřebujeme vystavět ještě mnoho mostů a překonat pár ostrých zatáček.

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.