Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

Na cestách: obec Lobeč

Home » Články » Na cestách: obec Lobeč

Závěr naší cesty po Mělnicku s týmem MAS Vyhlídky, z.s. patřil obci Lobeč.
Lobeč se může pyšnit jedním slavným bývalým obyvatelem – Eduardem Štorchem, který si tu na začátku 30. let koupil chalupu, na kterou nejen že jezdil na víkendy, ale kde psal i svá slavná díla. Lovce mamutů zná určitě každý.
Na odkaz svého souseda v Lobči nezapomínají. Na obecním úřadě se jim povedlo realizovat nádherné Muzeum Eduarda Štorcha, které je zajimavé mimo jiné tím, že je plně „samoobslužné“. Online se objednáte, dostanete kód a jdete dovnitř, kde se vám spustí výklad a sami můžete obdivovat autentické exponáty. Potěšilo mne, když jsem se od paní starostky Zuzany Pavlíkové Šimonkové dozvěděla, že i přesto, že návštěvníky v muzeu vlastně nikdo nehlídá, tak za celou dobu nemuseli řešit žádné problémy nebo ztráty exponátů… Tento „samoobslužný“ systém je v naší republice unikátní.
Po návštěvě muzea jsme se vydali do místního parostrojního pivovaru. Ten po letech chátrání zrekonstruovali architekti Jana a Pavel Prouzovi, obnovili výrobu piva a provozují tu i skvělou restauraci. Opravdu smekám před povedenou rekonstrukcí, která se manželům Prouzovým v pivovaru neuvěřitelně povedla.
Celý pivovar jsme si prošli s paní Prouzovou i s panem starostou Býkova Martinem Prislupským, starostou obce Kly Pavlem Michalíčkem a Miroslavem Steinzem, starostou obce Želízy.
Vám všem, kteří rádi poznáváte kouty naší země, návštěvu Lobče určitě doporučuji.

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.