Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

S Izraelem nás pojí dlouhá léta přátelských vztahů

Home » Články » S Izraelem nás pojí dlouhá léta přátelských vztahů

Tyto vztahy byly v posledním století často i těžce zkoušeny, ale přesto přetrvaly.
A pracovní cesta na tento „ostrov“ demokracie na Blízkém východě, kterou jsem s Markétou Pekarovou Adamovou a dalšími kolegy absolvovala, mi potvrdila, že je na obou stranách vůle vzájemné vztahy i nadále rozvíjet.
V Izraeli je stále živý odkaz prezidenta Masaryka, jak nám potvrdil pan prezident Isaac Herzog. Tomáš Garrigue Masaryk byl totiž prvním prezidentem, který navštívil Svatou zemi, dávno před vznikem Izraele. Navštívili jsme i Masarykův les založený již v roce 1930.
V izraelském parlamentu, Knesetu, stvrdila přátelství mezi našimi zeměmi paní předsedkyně s panem předsedou Amirem Ohanou podpisem Memoranda o porozumění.
Silným zážitkem pak byla návštěva Jad vašem, památníku obětí a hrdinů holokaustu. Myslím, že každý, kdo šíří nenávist a zlo, by měl toto místo navštívit, aby si uvědomil, co dokážou zrůdné ideologie napáchat.
S naší delegací jelo i několik podnikatelů. A právě podnikatelské fórum, kterého jsme se zúčastnili, dokazuje, že dobré vztahy mezi našimi zeměmi nefungují jen v diplomacii, ale i v ekonomice.
Děkuji za tuto zkušenost a také za zajištění naší cesty české ambasádě v Tel Avivu v čele s panem velvyslancem Martinem Stropnickým.

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.