Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

Jak se v Česku staví školy

Home » Články » Jak se v Česku staví školy

Zatímco v jednacím sále sněmovny pokračuje mrhání časem poslanců a vyhazování peněz daňových poplatníků v podobě nekonečných obstrukcí ANO a SPD, o kousek vedle se pracuje.😉
Bylo mi potěšením dnes v Poslanecké sněmovně organizovat seminář s názvem 🏗️ JAK SE V ČESKU STAVÍ ŠKOLY. 🏫 Téma výstavby škol je palčivé nejen pro náš Středočeský kraj, ale ze svých výjezdů po republice vím, že se tento problém přelévá i mnohem dále.
Věřím, že odblokování celé situace napomůže i výměna zkušeností. A přesně proto jsem zorganizovala tento seminář. Moc si vážím toho, že přišlo téměř 160 z vás. Starostů, zastupitelů, radních, ale i občanů, které toto téma zajímá. Během dnes jsme si vyslechli skvělé prezentace od paní náměstkyně ministra školství Martiny Běťákové, Milana Váchy, radního pro školství Středočeského kraje, Petra Valdmana, ředitele SFŽP ČR, Ondřeje Šebka, nového šéfa Národní sportovní agentury, Václava Trojana, odborníka na vzdělávání z Ředitelské akademie, ale i spoustu zkušeností od pana starosty Louňovic a předsedy svazku obcí LOŠBATES Josefa Řeháka a Anny Chvojkové, starostky mé domovské Chýně.
Zazněla toho spousta, ale toto jsou tři základní poselství:
👉🏻 Pro obec je zásadní, aby plánovala chytře. Není možné rozšiřovat obec bez toho, aby se myslelo na zajištění školní i jiné infrastruktury.
👉🏻 Dotační tituly na výstavbu škol jsou roztříštěné a měly by se v ideálním případě sjednotit.
👉🏻 Bez pomoci obcí s rozšířenou působností, krajů a státu to obce samy nezvládnou. To si musíme přiznat.
Věřím, že dnešní seminář pomohl ke spojení sil na cestě ke kvalitním, moderním a dostupným školám nejen kolem Prahy, ale i po celé naší republice. 🙂 Bude to ještě dlouhá cesta a jsem moc ráda, že jste v tom se mnou.

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.