Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

Na zimu je naše země připravená

Home » Články » Na zimu je naše země připravená

Děkuji panu ministrovi Jozefu Síkelovi za jeho práci a hlavně za toto ujištění. V jeho příspěvku níže najdete další podrobnosti.
Jozef Síkela:
Ve čtvrtek jsem si k sobě pozval vedoucí představitele firem, které mají v Česku na starosti přenosovou soustavu elektřiny a přepravní soustavu plynu. Ujistili mě, že na zimu je česká energetika dobře připravena, a že nám vládní opatření a individuální úspory zajistí klidnou zimu.
Z denních hlášení ohledně stavu zásob plynu, které dostávám, vyplývá, že tuzemské zásoby začaly v posledních dnech klesat rychleji. Za týden klesly skoro o 130 milionů kubíků. V porovnání s předešlými dvěma lety je to méně, oproti roku 2019 naopak víc.
Ačkoliv jsou naše vyhlídky optimistické, je třeba myslet na to, že každý ušetřený kubík plynu během této zimy nám pomůže v přípravě na tu další. A co je důležité – čím víc plynu bude v zásobnících na konci zimy, tím menší tlak bude na růst jeho ceny.
Chceme, aby každý mohl mít průběžný přehled o stavu zásob plynu v Česku i o vývoji spotřeby. Aktuální data proto zveřejňujeme na našem webu www.energiezamene.cz.

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.