Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

Eneregie: Velké téma pro vládu

Home » Články » Eneregie: Velké téma pro vládu

Koho zajímají fakta, tady je jasné shrnutí přímo od ministra Jozefa Síkely. Dobrá práce!

“Když jsem před půl rokem mluvil o optimismu, který ve mně vzbuzovala rychlá reakce Evropské unie na ruskou energetickou válku, ani já jsem nečekal, kolik toho před zimou dokážeme.

Spolupráce všech napříč celou EU, od občanů po Evropskou komisi, nás zásadně posunula a Česká republika v tom hraje velkou roli.
Naše závislost na 🇷🇺 plynu umožňovala Putinovi manipulovat s jeho cenou.
Evropa odebírala z Ruska 150 miliard metrů krychlových plynu ročně a obavy z neschopnosti ho nahradit šponovaly jeho ceny do rekordních výšin až na 350 euro za MWh na konci léta.
Jenže nám se postupně podařilo tyto obavy zmírnit. Povedlo se zajistit velké zásoby plynu, urychlit výstavbu LNG terminálů a ukazuje se ochota snižovat jeho spotřebu. Menší obavy z toho, jestli Evropská unie zimu zvládne, snižují i jeho cenu, která v pátek klesla na 140 euro za MWh.
Kromě národních opatření to umožnila také ta, která jsme dojednali na unijní úrovni – povinnost naplnit zásobníky či dohoda o úsporách.
Nyní pracujeme na tom, jak omezit vliv cen plynu na ceny elektřiny. První opatření jsme odsouhlasili v září, další Evropská komise představí příští týden.
Politici i úředníci zodpovědní za energetiku napříč Evropou mezitím pracují na tom, aby připravovaná opatření byla přijatelná pro všechny, ale zároveň zůstala co nejúčinnější. Já o tom v pátek jednal s franouzskou ministryní Agnes Runacherovou, zítra se sejdu s německým ministrem Robertem Habeckem.”

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.