Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

Thunovský palác v proměnách staletí

Home » Články » Thunovský palác v proměnách staletí

Dnes jsem měla tu čest zahájit v Thunovském paláci – sídle Poslanecké sněmovny – výstavu dokumentující historii tohoto monumentálního paláce v proměnách staletí. 🙂
A když říkám monumentální, nemám na mysli jenom architektonický aspekt. Jeho monumentálnost je totiž spíše duchovní. Je dána historickým významem pro českou státnost, pro národní dějiny, pro parlamentarismus, pro dějiny demokracie a vlády zákona v naší vlasti.
Výstava nabízí unikátní možnost nahlédnout do dnešního sídla Sněmovny pomocí původních stavebních plánů, historických fotografií a také dobových uměleckých děl. Najdete ji hned před jednacím sálem Sněmovny.
V Thunovském paláci jsem strávila a trávím docela hodně času a tato výstava mně říká jednu důležitou věc: abych se pečlivěji dívala na detaily, na skryté a na první pohled skoro neviditelné dílky této krásné stavby, abych se zasadila o jejich uchování, obnovu a vyzdvižení do pozice, jakou si právem zaslouží.
A jako politička dodám, že to platí i pro naši veřejnou činnost.
Když uvidíme jen systémové problémy, zapomeneme na jednotlivé lidi, na jejich osudy a životy. Když zapomeneme na to nejdůležitější, ztrácí naše práce smysl. Zapomeneme na to, proč jsme zde a proč v těchto prostorách pobýváme…

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.