Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

100 dní vlády

Home » Články » 100 dní vlády

Naše vláda má za sebou 100 dní ve funkci.
Uznejte sami, že to nebylo žádných pověstných 100 dní hájení, ale naopak tři měsíce tvrdé práce jak na domácí, tak i zahraniční půdě.
A to plati i pro výzvy, které nám přinesou dny příští!
Starostové a Nezávislí
28. března 8:00
100 DNÍ VLÁDY 💯
Naše vláda má za sebou prvních 100 dní. Nechtěli jsme žádnou dobu hájení a pustili jsme se rovnou do práce. Co se už za tu relativně krátkou dobu podařilo prosadit? Není toho málo, odpusťte nám proto dnes trochu delší text:
📊 Prosadili jsme Úsporný a protiinflační státní rozpočet na rok 2022 se schodkem 280 mld. Kč. To je o 96,6 mld. Kč méně oproti původnímu návrhu minulé vlády, meziročně pak o rovných 220 mld. Kč méně.
📉 Šetříme státu peníze. Od 1. dubna snížíme počet úřednických míst ve státní správě o 325. Státu tak klesnou výdaje o 413 milionů korun ročně. Plníme tím to, co jsme slíbili před volbami.
🛢️ Připravili jsme tzv. ropný trojlístek reagující reagující na rostoucí ceny pohonných hmot: zrušení povinnosti přimíchávání biosložky do pohonných hmot, zrušení silniční daně pro vozidla do 12 tun, a pomohou též kontroly marží u distributorů i prodejců pohonných hmot.
🏘 Pro domácnosti je také rozšířený příspěvek na bydlení, pro firmy rozšířen program Záruka.
Vláda také včas řešila dopady růstu cen energií na obyvatele: příspěvek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc. Na pomoc domácnostem s platbami za energie bude letos vyčleněno nejméně 2–3 mld. Kč. Rozšířili jsme program Záruka, ten pomůže firmám.
👨🏻‍🦳 Myslíme na nutnou valorizaci důchodů. Nezapomněli jsme na valorizaci, tedy na 21 mld. Kč na penze pro seniory. Od června se zvýší každému seniorovi penze v průměru o 1 071 Kč měsíčně.
❌ Zrušili jsme konečně EET.
😷 Potýkali jsme se s další vlnou pandemie, tentokrát bez zmatků a s jasnou komunikací. Opatření byla systémová, nebyla měněna ze dne na den a nezpůsobovala chaos. Očkování není povinné, ale je široce dostupné. A prosadili jsme pandemický zákon jako pojistku v případě zhoršení situace.
💵 Kompenzovali jsme dopady covidových opatření podnikatelům. Až 5 mld. Kč je vyčleněno na kompenzace za omezení zavedená minulou vládou.
⛽ Řešíme surovinovou bezpečnost a snižování závislosti na Rusku. ČR má zásoby ropy na více než 3 měsíce, plynu na více než měsíc. Jsme připraveni na případné omezení ruských dodávek plynu a ropy. Dále budeme snižovat závislost na surovinách z Ruska.
✅ Zahájili jsme tendr na stavbu nového bloku Dukovan bez Ruska a Číny.
🖥 Přijímáme preventivní opatření navyšující kybernetickou bezpečnost ČR.
👨‍🚒 Napravili jsme zásadní nedostatky systému krizového řízení. Ústřední krizový štáb má jasný statut a rychle a efektivně koordinuje potřebné složky.
💪🏻 Pomáháme Ukrajině dodávkami vojenského materiálu i humanitární pomocí. Posilujeme východní křídlo NATO.
🇺🇦 Pomáháme lidem prchajícím před válkou, organizujeme ubytování a další pomoc. Novela o pomoci Ukrajině „Lex Ukrajina“ umožňuje rychlejší pomoc začlenění ukrajinských uprchlíků.
🛡 Vláda rozhodla také o úpravě státního rozpočtu na letošní rok a navýšila rozpočet Ministerstva obrany o jednu miliardu korun a je připravena na další změny s ohledem na vývoj války.
🇪🇺 Připravujeme se na české předsednictví EU, navýšili jsme rozpočet o 400 mil. Kč.
🔋 Snažíme se rozšiřovat elektromobilitu. Schválili jsme návrh na podporu nízkoemisních vozidel.
👶🏻 Pro dětské skupiny je nově vyčleněno 5,7 miliard. To znamená až 400 nových objektů pro 7000 dětí. Zavedli jsme také státní příspěvek děti v pro dětské skupině.
👩🏼‍🏫 Pracujeme na nové podobě státních maturit, napsána je také novela vysokoškolského zákona.
🙏 Díky, že jste s námi! Podrobně se podíváme na resorty našich ministrů v příštích dnech.

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.