Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

Vyhlášení nouzového stavu bude nezbytné

Home » Články » Vyhlášení nouzového stavu bude nezbytné

Vzhledem k probíhající brutální válce nedaleko od našich hranic snad každý pochopí, že může nastat situace, kdy vyhlášení nouzového stavu bude nutný krok.
Umožní naší zemi soustavnou a každodenní pomoc uprchlíkům. Podstatné je, že nepůjde o žádné omezení práv a svobod občanů.
Vše popisuje ministr vnitra Vít Rakušan:
Aby náš stát mohl naplno využít všechna opatření a mechanismy, které jsme pro pomoc lidem z Ukrajiny vytvořili, bude pravděpodobně nezbytné v nejbližší době vyhlásit nouzový stav. Ten umožní krajům efektivně zapojit všechny lidské i materiální zdroje, které mají, zrychlit proces registrace uprchlíků a zkrátit tak čas, který tito lidé tráví v Krajských asistenčních centrech. O tom, kdy bude takový krok nezbytný, rozhodne vláda. Co by nouzový stav znamenal pro občany ČR? Nic. Nijak by nezasáhl do života běžných lidí, nebylo by nutné jakkoliv omezovat pohyb osob, vzdělávání, zdravotnictví ani obchod či služby. Vládě a krajům by ale pomohl účinněji a rychleji pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny, jejichž tíživou situaci můžeme dennodenně sledovat v médiích či na vlastní oči. Věřím, že ačkoliv sousloví “nouzový stav” vyvolávalo v uplynulých týdnech a měsících řadu emocí, veřejnost by toto rozhodnutí pochopila a přijala.

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.