Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

Na energetickou krizi máme konkrétní řešení

Home » Články » Na energetickou krizi máme konkrétní řešení

Musíme se z ní ale také poučit, abychom podobným krizím mohli v budoucnu předcházet.
Jsem proto ráda, že náš ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se tomuto tématu věnuje naplno a připravil sérii konkrétních kroků:
👉🏻 Pro domácnosti je hlavním nástrojem příspěvek na bydlení. Ten za leden vzrostl až na 4 000 Kč. Díky rychlé akci ministra průmyslu a schválení novely na něj dosáhnou další stovky tisíc domácností. Navíc se nově příspěvek navyšuje a skutečně pomůže těm nejzranitelnějším. Letos budou na pomoc domácnostem vyčleněny až tři miliardy korun.
👉🏻 Lidé, kteří nemají na úhradu za energie, mohou využít i mimořádnou okamžitou pomoc. Ta může dokonce pokrýt až plnou výši nedoplatku. Informovat se o této možnosti můžete na Úřadu práce.
👉🏻 Byl také zřízen speciální web energetickyprispevek.cz a bezplatná infolinka 800 779 900, kde vám rádi poradí.
👉🏻Důležité je však přejít od dodavatele poslední instance na standardní smlouvu!
Ceny energií ale rostou, proto ministerstvo průmyslu připravuje další kroky, jak tomu v budoucnu předcházet a jak problémy rychle vyřešit.
Novela energetického zákona a zvýšení pravomocí ERÚ, rozšíření programu Záruka, kompenzace nepřímých nákladů a možnost zřízení státního obchodníka s elektřinou. Na těchto opatřeních pracuje ministr Jozef Síkela tak, aby opatření byla co nejvíce komplexní, pomoc aby byla okamžitá a hlavně aby se skutečně pomohlo těm, co to potřebují.

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.