Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

Silný příběh Jakuba z Mělníka, pomoci můžete i vy!

Home » Články » Silný příběh Jakuba z Mělníka, pomoci můžete i vy!

Dovolte mi využít středeční okénko mezi dopoledním klábosením při rozdávání nanuků a odpoledními pracovními povinnostmi a sdílet s Vámi jeden příběh a prosbu o podporu. Nikoliv však podporu politickou, jakkoli to v tomto předvolebním období může znít překvapivě, nýbrž podporu lidskou.
Ráda bych Vám představila Jakuba Vybírala, vozíčkáře z Mělníka, který trpí DMO spastickou kvadruparézou. Ačkoli Vám název této nemoci nemusí na první dobrou znít nijak povědomě, pravděpodobně jste o ní už někdy slyšeli – jedná se totiž o dětskou mozkovou obrnu, respektive její nejtěžší stupeň. Jakub se s pomocí svých neskutečně obětavých rodičů snaží být tak samostatný, jak jen v rámci možností může být, nicméně rodiče stárnou a ubývá jim sil a možností, jak synovi pomáhat. Proto Jakub pořádá sbírku na pomoc při financování osobní asistence, neboť prostřednictvím státních příspěvků není možné plně uhradit péči, kterou Kuba potřebuje (vzhledem k rozsahu jeho nemoci se jedná o téměř 24hodinovou péči).
Já osobně jsem se s Jakubem seznámila při řešení novely zákona o sociálních službách během jara letošního roku, kdy mě nejprve oslovil prostřednictvím e-mailu s prosbou o vyslyšení jeho argumentů k některým změnám navrhovaným v předmětné novele a později jsme se dali do řeči o všem možném, včetně jeho silného životního příběhu. Ihned během našeho prvního telefonického rozhovoru na mě Jakub zapůsobil jako velmi odhodlaný, bojovný muž, který se navzdory svému postižení snaží žít naplno. A k tomu poslouží i tato sbírka, kterou jsem s radostí podpořila a kterou můžete dle svých možností podpořit i Vy. Každá, byť i drobná, částka se počítá a pomůže Jakubovi dostat se o krůček blíž k cíli!

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.