Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

Schillerová: Mám pro vás jedno důležité téma…

Home » Články » Schillerová: Mám pro vás jedno důležité téma…

To načasování v předvečer Apríla může leckoho zmást, ale já se bojím, že tu máme další útok na rozpočty samospráv a že to paní ministryně myslí zcela vážně 😉

Alena Schillerová, 29. března, 14:03 – video ZDE

“Je tu NOVÝ TÝDEN a já mám pro vás jedno důležité téma. To téma se stává už téměř evergreenem české politiky. Mluvím samozřejmě o věčné debatě, kam až sahají povinnosti státního rozpočtu a kde se musí zapojit rozpočty samospráv. Kdo má mít jaký podíl na sdílených daních? Za co má nést odpovědnost obec, město nebo kraj? A jak moc musí stát v krizi pomoci? Budu o tom mluvit víc ve středu na tiskovce na Úřadu vlády, tak alespoň pár vět úvodem.
Zopakovala jsme to stokrát a ráda to udělám znovu. Neexistuje nic jako MY-stát a ONI-samosprávy. Jsou to jedny a tytéž veřejné finance. Protože není výhra pro nikoho, nebude-li ve veřejných financích rovnováha. Když se vyprázdní rozpočet obce, nezbydou peníze na opravu místní školky. Když dojdou peníze kraji, neopraví se po zimě silnice. V každém případě stojí na konci nespokojený občan. Vláda má proto výsostný zájem na tom, udržovat rozpočty samospráv v co nejlepší kondici.
Od počátku koronakrize pro to děláme maximum. Vyslyšeli jsme požadavek samospráv na úpravu rozpočtového určení daní (RUD). Od ledna 2021 tak státní rozpočet sanuje až 80 % výpadku daňových příjmů po zrušení superhrubé mzdy a snížení daní z příjmů. Konkrétně se podíl ze sdílených daní zvýšil u krajů skoro o jeden procentní bod z 8,9 % na 9,8 % a u obcí o více než dva procentní body z 23,6 % na 25,8 %. Pro představu, dělá to asi 22,7 miliard, které každý rok nepřitečou do státního rozpočtu, ale samosprávám.
Vedle toho jsme obce v krizovém roce 2020 kompenzovali i přímo, a to mimořádným příspěvkem 1 250 Kč na každého obyvatele. Celkem v objemu 13,4 miliardy. Dalších zhruba 38 miliard navíc jsme pro obce a kraje mimořádně uvolnili formou dotačních programů. Byly zaměřeny třeba na výstavbu silnic II. a III. třídy, vodohospodářské projekty, na podporu sociálních služeb a regionálního školství. A připomínám, že další mimořádný příspěvek získají obce a kraje letos zhruba v polovině dubna. Vyplatí ho Ministerstvo financí jako kompenzaci propadu daňových příjmů kvůli pokračujícímu vyplácení kompenzačního bonusu.
Veřejné rozpočty spolu musí držet v dobrém i ve zlém. V dobrých časech jsou rozpočty samospráv i státu plněny těmi stejnými daněmi zaměstnanců, živnostníků a podniků. A v časech krize se o tyto lidi a firmy musíme společně postarat. Ne si okopávat kotníky a ukazovat prstem. Stát potažmo státní rozpočet na sebe vzal drtivou většinu financování boje s pandemií. Se zástupci krajů, měst a obcí, jsme v úzkém kontaktu. Nasloucháme jejich doporučením, návrhům řešení i stížnostem. A kde je to možné, vycházíme vstříc…”

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.