Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

Enter místo razítek

Home » Články » Enter místo razítek

Dvakrát měř, jednou řež! Toho by se měla v případě stavebního zákona držet i vláda, která ale nepochopitelně chvátá a hlava nehlava prosazuje úpravu, která místo prospěchu přinese zmar. Přitom to jde i jinak!

Vládní koalice dnes svolala mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, na které máme schvalovat novelu stavebního zákona. Návrh jde ale špatným směrem a jeho následky mohou být pro veřejnou správu devastující. Vláda totiž upřednostnila zájmy developerů nad zájmy obcí. A to je vždy cesta do pekel.
Vláda chce zřídit jeden všemocný superúřad, který bude znamenat přesuny tisíce úředníků, centralizaci rozhodování i zbytečně vyhozené desítky milionů. Stavební procesy se občanům vzdálí a nastane chaos nejen ve veřejné správě, ale také ve správním soudnictví. Vláda bude moci díky této změně obcím diktovat, jak má vypadat jejich územní plán nebo skrze nový stavební superúřad určovat obcím stavební uzávěrky.
Spolu s kolegy z Pirátů, ODS, KDU-ČSL a TOP 09 připravujeme vlastní komplexní návrh. Náš cíl je jasný – urychlit stavební řízení, ve kterém zaostáváme za mnoha rozvojovými zeměmi. Na rozdíl od vlády však volíme opačnou cestu. Chceme stavební úřady přiblížit lidem, zjednodušit celé procesy a vytvořit předvídatelné i uživatelsky přívětivé prostředí. Stavební řízení musí projít modernizací a výraznou digitalizací bez zbytečného razítkování. Nastavit přesnou definici lhůt pro rozhodnutí, stavební úřady nechat dostupné lidem a respektující potřeby obcí a měst.
To je naše představa stavebního řízení ve 21. století. To je směr, kterým se chceme společně vydat.

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.