Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

Harmonogram uvolnění podnikatelských a dalších činností

Home » Články » Harmonogram uvolnění podnikatelských a dalších činností

Vláda postupovala protizákonně, chaoticky a svévolně, konstatoval včera soud. Premiér to označil za absurdní. Škoda, že to nevysvětlil národu na tiskové konferenci. Kde se skrývá? No nic, alespoň máme novou tabulku s uvolňováním opatření. Takže milé dámy, 11. 5. můžete ke kadeřnici, na nehty a pak si vyrazit na sklenku vína s manželem či kamarádkou.

harmonogram opatření

24. dubna – Jasná slova předsedy STAN Víta Rakušana:

Po včerejšku mám pro vás jednu dobrou a jednu špatnou zprávu.

ŠPATNÁ ZPRÁVA. Ukazuje se, že nám doopravdy vládnou nemehla. Není možné žít v zemi, jejíž vláda nectí právní předpisy a omezuje ústavou daná práva na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Musím se opravdu držet, abych nepoužil “my vám to říkali”. Lidé nemají teď právní jistotu – můžou otevřít provozovny, nebo nemůžou? Vymyslí vláda jinou kličku, se kterou nás na nějaké noční tiskovce seznámí pan ministr Vojtěch? Zároveň jsme se dostali do jiného stavu. Stavu, kdy aby mohla vláda jet podle vlastního plánu, musí prodlužovat nouzový stav – protože ne všechna naše ústavní práva může omezovat krizovým zákonem.

DOBRÁ ZPRÁVA. Tím se k ní dostávám. Už včera jsme byli svědky toho, že ta nejzbytečnější opatření jdou zrušit doslova lusknutím prstu. Dneska už můžete vyjet ze své země (díky našim senátorům, kteří napsali ústavní stížnost, a na tenhle nepoměr omezení lidských svobod upozornili). Už včera jsme byli svědky posunu v plánu vlády co kdy otevřít. A už včera mě k tomu napadlo: fajn, pokud vydržíme dodržovat základní doporučení, pokud se budeme chovat bezpečně, mohou čísla nakažených opět klesat a my se můžeme konce restrikcí dočkat ještě dřív. Vláda vytvořila svůj plán do 25. května (a do tohoto data chce prodloužit i nouzový stav), já si myslím, že nouzový stav není potřeba prodlužovat na tak dlouhou dobu. Myslím, že bychom to měli vyhodnocovat každých 14 dní, jsme ochotni se k tomu v Poslanecké sněmovně scházet. Opravdu nechci dávat vládě bianco šek na nesystémové zavírání obchodů a otevírání hobby marketů, ničení podnikání a ještě nesystémovější nákupy zdravotnických ochranných prostředků za neskutečně přemrštěné peníze.

Je to chaos. Věřte mi, že z něj radost nemám. Ale dostali se do něj sami. Všechno se musí schvalovat znovu, lidé neví, co platí dnes a co bude platit zítra, tomuhle všemu musíme zabránit, už to takhle nemůže pokračovat. K tomu ale není třeba prodloužení nouzového stavu, naopak – konečně se musí začít komunikovat s lidmi pořádně, stejně jako s opozicí a poslaneckou sněmovnou. Místo opisování našich nápadů o 14 dní později je podpořit a doopravdy nechaoticky vládnout.

Takže…
◾️Těším se na data, na základě kterých chtějí prodloužit nouzový stav do 25. května.

◾️Pokud takový návrh obdržíme, vyhodnotíme jej a rozhodneme se, zda je to potřebné. Proč do 25. května a ne třeba do 11. května, chceme prostě znát od vlády konkrétní důvody.

◾️Požadujeme vyvození odpovědnosti Adama Vojtěcha za neuvěřitelné přešlapy. Měl by dokončit svoji práci a poté odstoupit.

◾️Prosím všechny o dodržení dosavadního bezpečného chování – zbytečně se neshromažďovat, chovat se velmi opatrně na veřejných místech včetně obchodů, používat dezinfekci, roušky i rukavice. Pokud to ještě chvíli vydržíme, věřím, že situace bude příznivější a my doopravdy můžeme rozvolňovat opatření dříve.

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.