Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

Jsme Starostové – šíříme informace, šijeme roušky, pečujeme o seniory a slabé…

Home » Články » Jsme Starostové – šíříme informace, šijeme roušky, pečujeme o seniory a slabé…

Od předsedy STAN Víta Rakušana: Děkuji všem, kteří nám tento týden pomáhali se starat a …

◼️ Šířit informace. Starostové vytvořili, vytiskli a roznesli doslova miliony letáků do všech domácností po celé republice. Zřizovali jsme linky. Vytvářeli nové záložky na webech, psali statusy na sociální sítě… Já sám jsem v komunikaci s dalšími poslanci, ministry, hejtmany. Stranický dres (nebo v případně kolegy předsedy Hamáčka svetr) stranou.

◼️ Pečovat o seniory a slabé. Zajistit, aby nemuseli vycházet ven. Zprostředkovat nákup nejen potravin, ale také léků, pomoci s dovážením obědů. Zajistit jim roušky pro nezbytné případy vycházení. Ale také je občas nějak zavézt nebo s nimi prostě strávit čas. A popovídat si.

◼️ Podporovat zdravotníky a hasiče. Pomoci jim s hlídáním dětí. Ušití roušek, shánění ochranných obleků, respirátorů, brýlí (na výkon kolegy Věslava Michalika nezapomenu – vidíte jak je potřeba mít výzkumná centra na svém území?)

◼️ Podporovat podnikatele. Odpustit jim nájem nebo odložit splátku. Koupit si něco od nich. Podpořit je ve změně jejich výroby. Já sám jsem objednal roušky od českého podnikatele, který se zabývá výrobou potahů. Dneska šijí roušky a mají objednávky na celý příští týden. Snaží se pomoci, v tom je musíme podpořit i my.

◼️ Šít roušky! Poslední bod, ale tento týden nejpotřebnější. Museli jsme všichni změnit svůj přístup. Museli jsme si uvědomit, že moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě. Že jsme v tom spolu a jedině pokud se budeme chovat stejně odpovědně, dokážeme to přečkat. Tak díky za všechny lidi, kteří zvládli roušky šít a rozdávat, kteří darovali látku, kteří dělali cokoliv, co pomohlo k tomu, že se za pouhý týden z roušky stala nikoliv nutnost, ale prakticky módní doplněk.

Jak tak koukám na naše obce i města, dokonce i kraje (zdravím zejména nejlepšího hejtmana celé republiky Martina Půtu), ta míra vzájemné solidarity je až dojemná. Vydržme to. Poděkujme si za to. Zkusme se zamyslet, jak pomáhat dál. My starostové budeme vždycky připraveni pomoci.

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.