Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

2019: hladový rok pro Vodičkův ČSBS?

Home » Články » 2019: hladový rok pro Vodičkův ČSBS?

Larischova vila (nebo taky Zámeček) v Pardubicích. Na její rekonstrukci chceme poslat ty peníze, které by už stát neměl pumpovat do Vodičkova ČSBS. Je to pár milionů, ale snad dají místu, kde vlastenci čekali na smrt, důstojnou tvář.

2019: hladový rok pro Vodičkův ČSBS?

Před necelými dvěma týdny jsem na svém blogu kritizovala způsob fungování politické neziskovky ČSBS. Náš zájem – a ano, nejen náš – vyvolalo hlavně vyznamenání poslance Ondráčka (KSČM) medailí za „svobodu“.

S kolegou Ferjenčíkem jsme se rozhodli s tím něco udělat. Zarazilo nás, že do téhle organizace, která se odchýlila od svých ideálů, jsou pumpovány státní peníze, a rozhodli jsme se tomu učinit přítrž. Podle vládního návrhu státního rozpočtu na rok 2019 má ČSBS získat 6,3 mil. Kč. Připravili jsme a podali pozměňovací návrh, který ČSBS odebírá 50 – 100 % státní podpory (jde o variantní návrh, uvidíme, která jeho část získá větší podporu).

Ptáte se, na co chceme tyto peníze použít? Rozhodli jsme se je přesunout na rekonstrukci památné Larischovy vily, nyní ve vlastnictví Československé obce legionářské. Tato vila je spjata s tragickým osudem obyvatel nedaleké obce Ležáky. V podzemních prostorách vily byli v souvislosti s atentátem na Heydricha vězněni čeští vlastenci z okolí. Nedaleko vily zřídili okupanti provizorní popraviště, na kterém pak jejich rukou vyhaslo 194 životů nevinných lidí a vlastenců.

Celkové náklady na projekt jsou odhadovány minimálně na 70 mil. Kč. To je hodně peněz, potřeba je každá koruna. Snad k rekonstrukci, která má za cíl vrátit důstojnost tomuto historickému místu, ve kterém se udála jedna z nejtragičtějších kapitol našich dějin, pomohou kromě jiných zdrojů (např. Pardubický kraj, možná i město Pardubice) i peníze, které podle vládního návrhu měly směřovat papalášům z ČSBS. Záležet bude na hlasování Poslanecké sněmovny.

Zdroj: https://verakovarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=686495

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.