Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

100 dnů Babišovy vlády v kostce

Home » Články » 100 dnů Babišovy vlády v kostce

Vláda si dnes připomněla takové hezky kulaté výročí: 100 dnů od jejího jmenování. A protože o pochvalná vyjádření se postarala v míře vrchovaté sama, zkusila jsem nahodit na papír aspoň 10 jejích přešlapů, toho, co se moc nepovedlo, toho, co si zaslouží kritiku. No, vzala jsem to „letem světem“ a netrvalo mi to moc dlouho. Tady je můj stručný přehled:

1. Babišova vláda stojí na hlasech komunistů, a ještě nemá odvahu to přiznat.
2. Co platilo včera, málokdy platí dnes. Premiér se otáčí jako korouhvička. Příklad? Netřeba, stačí si počkat na jeho další vystoupení, kterým s velkou pravděpodobností popře svoje týden staré výroky. Kam vítr, tam plášť…
3. Tragická zahraniční reprezentace, ke které přispívají přetrvávající nedůstojné tanečky kolem jmenování ministra zahraničí.
4. Problém s výběrem ministrů se nevyhnul ani ministerstvu spravedlnosti – vzpomínáte si na ministryni s její diplomkou, která byla pro srandu králíkům?
5. O tom, že personální politika je velká bolest téhle vlády, nás přesvědčila kauza kandidáta ANO do RRTV Štěpánka, u kterého se posléze ukázalo, že vlastně kandidátem ANO není.
6. Vládou navrhovaný schodek 40 miliard v době výrazného ekonomického růstu. Nemusím nic dalšího dodávat, že ne?
7. Billboardy nadále hyzdí okolí dálnic, vláda s tím neumí nic udělat. Uznávám ale, že kdyby to byl největší problém, se kterými se naše dálnice pod panem ministrem Ťokem potýkají, bylo by to ještě fajn.
8. Navýšení platů učitelů: loni jsme to jako STAN při projednávání státního rozpočtu prosazovali, byl to jeden z předvolebních slibů snad všech stran. Jak hlasovalo ANO? Ano, proti návrhu. Letos už to navrhuje samo. Snad do doby schvalování rozpočtu nezmění názor…
9. Je to asi hloupost, ale jako opoziční poslankyni mě netěší opisování opozičních návrhů – např. návrh kolegy Rakušana na regulaci směnáren koalice nejdřív zamítla, aby ho pak s velkou slávou podala sama. Opisovat je prostě špatně – ať už jde o diplomky nebo o opoziční návrhy.
10. A na poslední místo dám něco, co veřejným prostorem jen tak prošumělo, ale mně to strašně vadí: jsou to premiérovy předvolební sliby, ze kterých v nadsázce řečeno vyplývá, že starostové za ANO by měli pro své obce dostávat dotace na základě pouhého telefonátu. Pan premiér pak na správném místě „zatlačí“. Prostě klientelismus a diskriminace nejhrubšího zrna! Jak jsem ale psala, vzruší to dnes už jen málokoho.

Tak – to je mých 100 dnů Babišovy vlády v kostce. Pokud si pamatujete na Babišovy řeči někde z roku 2013 o tom, že nám vládnou nemehla, musíte se jako já usmívat. Hořce se usmívat.

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.