Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

Jan Farský: Koncentrace moci do jednoho místa se nikdy neosvědčila

Home » Články » Jan Farský: Koncentrace moci do jednoho místa se nikdy neosvědčila

Od kolegy Jana Farského: “Dnes se celá polovina našeho poslaneckého klubu zúčastnila konference Setkání lídrů veřejné správy 2018 na Ministerstvu pro místní rozvoj.
Byl představen Národní investiční plán. Myšlenka primárně správná – dát možnost plánovat obcím i krajům dlouhodobé investice prospěje kvalitě, efektivitě i stavebním firmám. Jen když paní ministryně vysvětlovala, že už starostové a hejtmani nebudou muset leštit osm klik, ale bude stačit jedna, zatrnulo mi.
Aby program měl smysl, nesmí se leštit žádná klika. Investiční plán musí být nastaven podle maximálně objektivních kritérií. 
Pokud to tak nebude, stane se dotační program jen prostředkem nátlaku na “neposlušné” starosty a hejtmany, navíc s obrovským korupčním potenciálem.
Každý kdo zažil poslaneckého medvěda nebo rozdělování evropských dotací mi tu realitu musí potvrdit. Koncentrace moci do jednoho místa prostě není dobrá a nikdy se neosvědčila. Jsem zvědav, jak si s těmito riziky vláda poradí. Budeme aktivními pomocníky v nastavení objektivních pravidel…”

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.