Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

Práce na částečný úvazek?

Home » Články » Práce na částečný úvazek?

Markéta Pekarová Adamová: Práce na částečný úvazek? Přála by si ji až třetina žen s malými dětmi, ale realita je jiná. Proč? Jedním z důvodů je i nespravedlivý výpočet odvodů na zdravotní pojištění. Proto jsme dnes představili návrh řešení.

Smysl návrhu je jednoduchý. Chceme, aby odvody na zdravotní pojištění odpovídaly skutečnému výdělku zaměstnance. Pokud dnes zaměstnanec na zkrácený úvazek vydělává méně, než kolik činí minimální mzda, firma za něj z jeho výdělku odvede na zdravotním pojištění stejnou sumu, jako kdyby minimální mzdu vydělával. Například odvody z výplaty 10 000 Kč jsou stejné jako kdyby výplata činila 12 200 Kč. To je nespravedlivé, demotivační a není divu, že částečných úvazků je u nás tak malá nabídka.

Jsem ráda, že se k mému návrhu připojili i kolegové z hnutí STAN a KDU-ČSL Věra Kovářová a Vít Kaňkovský a budeme tuto novelu prosazovat společně. Pomůžeme tak nejen rodinám s malými dětmi, ale třeba i studentům, lidem pečujícím o své blízké nebo pracujícím seniorům. Zkrátka všem, kdo pracovat chtějí, ale na plný úvazek z jakéhokoliv důvodu nechtějí nebo nemohou.

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.