Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

Proč mě (a nejen mě) zajímá financování čínské cesty Mynáře a spol.

Home » Články » Proč mě (a nejen mě) zajímá financování čínské cesty Mynáře a spol.

Tak jen aby v tom, proč mě (a třeba i kolegu Jurečku a další) čím dál víc zajímá financování čínské cesty Mynáře a spol., bylo úplně jasno. V prohlášení Kanceláře prezidenta republiky ze dne 19. března se mj. píše: “Na základě rozhodnutí prezidenta republiky Miloše Zemana jednala delegace Kanceláře prezidenta republiky v čele s vedoucím Kanceláře prezidenta republiky Vratislavem Mynářem…” Z toho myslím jasně vyplývá, že delegaci tvořili pánové Mynář, Nejedlý a Tvrdík a že šlo o delegaci Kanceláře prezidenta republiky (KPR).

V odpovědi z tohoto pátku na mou pátou otázku obsaženou v infožádosti, ve které mě zajímalo, jaké byly celkové náklady cesty do Číny a kdo je spolu s KPR platil, bylo uvedeno, že dotaz se netýká Kanceláře prezidenta republiky, a tudíž jí požadované informace nejsou známy.

Mně z toho jde hlava kolem (a proti způsobu vyřízené mé žádosti mimochodem nejspíš podám stížnost). Pokud budu jménem prezidenta vysílat tříčlennou delegaci do Číny a náklady za dva její účastníky “zatáhne” někdo jiný, bude mě to eminentně zajímat. Nebo snad ne? A protože jde o jednání jménem hlavy státu, mělo by to zajímat i veřejnost. Už jen z toho důvodu, aby se vyloučilo podezření, že zahraniční politiku Hradu ovlivňuje bůhvíkdo, nebo obava, že skutečný smysl cesty byl úplně jiný, než o kterém teď Hrad hovoří.

Asi jsem s tím otravná, ale musím připomenout starší výrok premiéra Babiše: „Zeman má kolem sebe z***y, Nejedlého a Mynáře, kteří dělají byznys na jeho hlavu – Kellner, Čína a tak.“ Když o těch podezřeních mluvil i současný premiér, tak asi nebudou úplně imaginární…

Co říct na závěr? To, že pan Mynář začíná být osobní a vulgární, mě nepřekvapuje. Teče mu do bot. A i když na podobné chování nejsem zvyklá a budu se s tím muset poprat, stojím si za tím, že jak kauza Mynářovy čínské cesty, tak vše, co souvisí s jeho (ne)prověrkou, jsou věcná (a tak závažná) témata, kterým se v parlamentu stůj co stůj musíme věnovat. Jen přihlížet tomu, co se děje, nemůžu a nechci, a naštěstí se ukazuje, že řada kolegyň a kolegů to má podobně.

Co dělal Mynář v Číně? Nejel prý pátrat po Zemanově poradci, mluvil s novými zájemci o investice v Česku

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.