Poslankyně Poslanecké sněmovny

Zastupitelka Středočeského kraje

Ředitelka obecně prospěšné společnosti

Je čas na změnu…

Home » Články » Je čas na změnu…

Dnes se ve sněmovně konal seminář o financování obcí, měst a krajů. Co byste řekli změně RUD? Já říkám, je na čase!Komentář Jindřicha Jurajdy k tomuto semináři: Děkuji Věře Kovářová za příležitost vyslechnout si spoustu zajímavých informací a argumentů na semináři “Změny financování samospráv (RUD) v ČR”. Samozřejmě chápu, že některá města (zejména Praha, Brno, Ostrava a Plzeň), která by při aplikaci některých návrhů mělo postihnout snížení financí, budou bránit to své. Nicméně bez jisté dávky solidarity nás za 20-30 let čeká vylidněné pohraničí a polovina obyvatel ČR v žijících Praze a vzniklém prstenci satelitních měst.

PhDr.Roman Nogol, tajemník magistrátu města Karviné přednesl zajímavý návrh na snížení koeficientu 4 největších měst pro více než 300 obcí 10 nejpostiženějších okresů v ČR. Pro město Jiříkov by to znamenalo minimálně 7 mil. Kč ročně, které bychom mohli investovat do rekonstrukcí obecních domů, náměstí, chodníků, nebo koupě a rekonstrukce budovy Domova důchodců (Domov “Srdce v dlaních”)…

Martin Půta také mluvil o 90 mld. korun, které jsou ročním výnosem daně z PHM a 8 % této částky by bylo výraznou pomocí pro kraje při správě silnic II. a III. třídy.

Více o programu Starostů a nezávislých najdete v odkazu vpravo.